Entry: PUAKA Jan 3, 2009Selamat menyambut tahun baru


Hari ini bob terbaca satu tajuk berita yang sangat menjelekkan terpapar besar dimuka hadapan  sebuah akhbar tempatan. Perkataan yang digunakan sangatlah membayangkan betapa buruknya hati budi akhbar berkenaan  dalam usaha mengutip jualan sebaran hariannya.

 

Dalam masa semua kita bersedih keatas kemalangan jalanraya yang berlaku di Gua Musang kelmarin tiba-tiba sahaja malapetaka itu disebut sebagai “puaka”.

 

Tahukah kita bahawa perkataan puaka itu hanyalah boleh ditujukan bagi maksud yang mengambarkan sesuatu kedaan hasil dari perbuatan buruk dan jahat jin, setan, iblis atau jembalang. Patutkh kita samakan kemalangan yang berlaku itu adalah atas perbuatan jin setan dan jembalang?. Betapa rendahnya pemikiran kita sewaktu mentafsirkan sesuatu kejadian itu tanpa berpandukan kepada kebijaksanaan yang telah ditaufikkan  kepada kita yang menganut ajaran Rasulullah SAW.

 

Apakah akibat dari tafsiran penggunaan perkataan itu?

Bagi kaum keluarga yang sedang dilanda balasungkawa dan kesedihan itu akan merasakan bahawa kecelakaan itu ada perkara yang jelek dan buruk. Bukan dari kehendak Allah SWT. Bukan dari Qada’ dan Qadar yang telah ditulis dalam perancangan Allah SWT yang mana hanya Allah SWT yang tahu kebaikannya.

 

Manakala bagi orang lain yang membacanya pula akan membayangkan bahawa jalan berkenaan sememangnya suka dihuni oleh jin setan dan jembalang yang akan sentiasa menunggu untuk membuatkan kejadian kemalangan-kemalangan terus berlaku. Tempat dan kawasan itu akan terus menghantui dan mengoncang kekuatan akidah bagi orang-orang yang menggunakan jalan itu.

 

Bagi penduduk tempatan di Gua Muang pula mereka akan merasa  janggal apabila  tempat mereka ada mempunyai puaka yang menyusahkan orang yang datang dan pergi ketempat itu.

 

Persoalannya tahukah kita betapa sesat dan menyesatkan lagi tajuk berita yang kita pilih?. Tidak adakah seorang pun dalam syarikat akhbar berkenaan yang boleh menggunakan otak untuk memikirkan akibat dari salah penggunaan perkataan yang dipaparkan?.

 

Tahukah kita betapa sukarnya dan siapakah yang hendak membetulkan salah tanggapan ini?

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments