Entry: Letup-letup Oct 5, 2006Sedar-sedar sudah hampir separuh pulak bulan Ramadhan ni. Sedikit hari lagi bila kita sembahyang witir kena baca doa khunut le. Itu tandanya sudah nak masuk zon raya. Tapi sampai hari ni bob masih tak sentuh lagi telur asin....terutama waktu bersahur. Entah kenapa ye. Kalau makan dengan anak-anak bob, tentu sekali bahagian kuning telur yang habis dulu. Di keruk kemudian diseletkan kepada nasi yang sedang panas....kemudian ditelan perlahan-lahan ...ohhh...lazatnya.Tapi jangan lupa basuh tangan bersih-bersih. Nanti berbau telur satu rumah.

Main mercun sudah menjadi satu kemestian pada bebudak dikampung bob pada masa kecil-kecil dulu. Biduanita negara Allahyarhamah Saloma dalam edisi asal lagu Hari raya yang menjadi latar belakang suasana hariraya tu ada mempunyai senikata saperti berikut:-

"Dam-dam dum bunyi mercun

Budak-budak ramai datang berduyun

Dam-dam dum mercum berdentum

Semaraklah hariraya ini tahun"

Tapi senikata ini telah digantikan dengan senikata lain pada lagu yang sama apabila dirakamkan semula dalam tahun awal 70an. Ini adalah kerena alasan kehendak keselamatan dalam negara, dimana masih terdapat beberapa kawasan dinegara kita ini pihak kominis dan anasir subersif beroperasi.....Bob nak tanya siapa pernah dengar dan ada menyimpan lagu versi berkenaan?.....sila convertkan ke format MP3 dan tolong edarkan...boleh.

Main mercun ni memang banyak pakai duit.Pada masa tu satu papan mercun berharga 25 sen habis dibakar dalam masa tak sampai seminit. Jadi kami terpaksa berfikir mencari alternatif lain untuk mendengar bunyi letupan. Kami membuat sendiri alat letup-letup yang bunyi hampir sama dengan bunyi mercun. Letup-letup diperbuat dari bahan buangan basikal buruk. Jadi tentu sekali kedai basikal menjadi tumpuan untuk mendapatkan bahan.

Ada dua cara membuatnya....cara pertama, lidi rim basikal akan dibengkok menjadi saperti angka 7 atau pengetuk dimana ujung kepala pengetuk itu dipasangkan semula nut lidi rim itu secara terbalik. Disebelah pangkal pengetuk itu akan dibengkukan lagi hala kedalam dan diikat dengan getah menjadi tempat pemegang. Sebatang paku bersaiz 1" akan dijadikan sebagai alat sumbat kepada lubang nut. Paku ini akan diikat dengan getah yang bersambung kepada pemegang pengetuk tadi supaya ia tidah mudah hilang.

Cara kedua ialah dengan meggunakan set lengkap nut tayar itu sendiri yang ditanggalkan dari tayar basikal. Nut ini akan diikat kepada sebatang lidi rim basikal dan disebelah pangkal nya dibengkukkan saperti tadi dan diikat dengan getah menjadi tempat pemegang. Sama saperti yang tadi, paku bersaiz 1" akan dijadikan sebagai penyumbat lubang nut.

Belerang mancis api digunakan sebagai bahan peledak. Satu atau lebih kepala mancis akan dikutilkan dan dimasukan kedalam lubang nut. Kemudian paku akan disumbat ketat kedalam lubang nut ketat-ketat. Apabila telah sedia alat ini akan diketuk kapada tempat yang keras...simen atau batu. Detammmmm ....bunyinya....boleh digunakan berulang-ulang kali. Dengan berbekalkan sekotak mancis api ia boleh diletupkan untuk beberpa hari....Inilah alternatif kami selain dari membeli dan membakar mercun.Ia nya tidaklah merbahaya sampai putus-putus jari....

DiKuala Lumpur ni tak boleh buat benda ni...kerena susah nak cari kedai basikal....heh...heh..

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments